Choď na obsah Choď na menu
 

Tri druhy lásky

13. 7. 2010

Túžba po láske, túžba dať a prijať veľkú nekonečnú lásku je daná do srdca každého jedného z nás. Bez lásky je život neúplný, prázdny. Aj to v tom najlepšom prípade. V najhoršom prípade sa môže stať úplne zúfalým. Túžba po láske spôsobila a spôsobuje viac bolesti než akákoľvek choroba, fyzické utrpenie či vojna v dejinách ľudstva. Neexistuje nič, čo by dokonale vystihlo, vyjadrilo či opísalo lásku. Je bez hraníc, nedokážeme ju pochopiť rozumom, je toľko spôsobov, ako ju prejaviť. A nič nám nezabráni, aby sme ju cítili v sebe. Nedokážeme uhasiť v sebe smäd po láske. Nedokážeme bez nej žiť. Ale zdá sa, že ani s ňou. Akoby láska, ktorú zakúšame a prežívame nebola takou, akú hľadáme, po akej túžime.
V dnešnej dobe sa pod láskou akosi stále viac rozumie sexuálne uspokojenie. Sex a láska spolu súvisia. Veľmi úzko. No po sexuálnej revolúcii sa mnohé zmenilo v prístupoch k láske a k sexu. Je obľúbeným tvrdením, že jedno môže existovať od druhého, že sex nemusí mať výlučne priveľa spoločného s láskou. A mnohokrát prevláda tvrdenie, že kvalitný sex určuje kvalitu lásky. Taktiež existuje množstvo rôznorodých pohľadov na lásku ako takú a existuje široká škála chápania jej podstaty. Každý si môže predstavovať pod skutočnou láskou niečo iné. Vytvára si vlastné chápanie toho, čo znamená "niekoho skutočne milovať" a rozhoduje sa "žiť lásku" na základe svojho presvedčenia.
Sme tým, čím sme sa stali. A v oblasti lásky to platí tiež. To, aké predstavy o láske, aké očakávania a aké zásady v láske prijmeme, rozhoduje o tom, akú lásku budeme prežívať neskôr.
Existujú tri základné druhy lásky.
Prvý typ lásky je pre mnohých ľudí jediný, aký vôbec poznajú a s akým sa doteraz stretli a nazýva sa "láska ak". Túto lásku môžeme prijímať a dávať, ak sú splnené určité podmienky. Musíme niečo urobiť, aby sme si takú lásku zaslúžili. Či už sa to týka lásky v rámci rodiny, priateľstiev alebo v partnerskom vzťahu. "Ak mi požičiaš prachy..." "Ak ma nebonzneš našim..." "Ak sa budeš dobre učiť v škole..." "Ak uspokojíš moje očakávania..." "Ak budeš vyhovovať mojim predstavám..." "Ak sa so mnou vyspíš..." "Ak budeš robiť všetko, ako ti poviem..." Takáto láska funguje ako výmenný obchod. Je ponúkaná za niečo, čo chce druhá strana sebecky získať pre seba. Je to lacná láska, ktorá neuspokojuje a nenapĺňa, hoci sa za ňu niekedy platí privysoká cena. "Láska ak" môže kedykoľvek pre nespokojnosť skončiť a popritom, že nenapĺňa, skutočne nemá dlhodobé trvanie. Pretože po nejakom čase jeden z partnerov nemá šancu stíhať plniť požiadavky toho druhého. Manželstvá založené na tomto type lásky často rýchlo stroskotajú. Manželstvo je totiž vzťah, v ktorom sa veľmi rýchle odhalí, kto sa skutočne skrýva v tom človeku, ktorý tvrdí, že nás miluje.
Druhý typ lásky, ktorý je asi najčastejšou láskou, na základe ktorej ľudia vstupujú do manželstiev, je "láska pretože". Človek je milovaný pre to, čím je, aký je, čo má alebo čo robí. Táto láska vzniká na základe určitých predností a hodnôt partnera. "Milujem ťa, pretože si bohatý." "Milujem ťa, pretože si krásna." "Milujem ťa, pretože mi dávaš všetko, čo potrebujem." Na chvíľu by sa zdalo, že táto láska je v poriadku a nie je na nej nič zlé. Však možno chceme byť milovaní práve pre to, čím sme a pre konkrétne kvality. A je to pohodlnejšie než "láska ak", ktorú si musíme zaslúžiť. Je to dobrý pocit, vedieť, že je na nás niečo milovania hodné.
Ale čo s konkurenciou, keď sa po čase objaví? Keď naokolo prejde niekto, kto je krajší, bohatší, kto môže poskytnúť ešte viac... Čo keď je partner, ktorého milujeme, pretože je taký úžasný, vo svojom vnútri úplne iný a zďaleka nie tak ideálny a dokonalý než naša predstava o ňom, do ktorej sme sa zamilovali. Zrazu cítime neistotu, pochybnosti, pochybnosti o tom, ako dlho naša láska vydrží. Tento druh lásky pravdepodobne nevytvára pevné a spoľahlivé základy pre vzťah, ktorý vytrvá v dobrom i zlom.
Existuje ešte jeden typ lásky. Je to láska bez podmienok. Je to láska "milujem ťa a bodka". Takáto láska hovorí: "Milujem ťa, bez ohľadu na to, aký si a budem ťa milovať, nech sa stane čokoľvek. Nech urobíš čokoľvek, moju lásku k tebe to nezmení ani neohrozí ani nezničí." Táto láska rastie poznaním milovanej bytosti, takže nie je slepá ale pozná "objekt svojej lásky" veľmi dobre, so všetkými pozitívnymi i slabými stránkami, kvalitami aj nedostatkami. Táto láska miluje bez požiadaviek, nie je od ničoho závislá a nie je možné si ju zaslúžiť. Jednoducho tu je a dokáže milovať aj tú zdanlivo najbezvýznamnejšu osobu ako keby mala nekonečnú hodnotu. Tejto lásky sú schopní len vyzretí ľudia, ktorí nepotrebujú zo vzťahov stále len niečo čerpať, brať, aby zapĺňali prázdno vo svojom vnútri. Zrelá osobnosť dokáže dávať a chce dávať bez toho, že by niečo požadovala.
Táto láska je láskou, po ktorej túžime a akú hľadáme. A sme šťastní, ak smieme prežívať vzťah, založený na láske, ktorá sa tejto aspoň podobá a približuje sa k nej. Táto láska sa nevie dočkať, kým bude môcť niečo dať tomu druhému. Prvé dva typy lásky sa na rozdiel od nej nevedia dočkať, kým niečo získajú. Ak človek miluje láskou "milujem ťa a bodka" dobrovoľne dáva seba samého. V takomto vzťahu niet miesta pre neistotu, tlak, obavy, závisť alebo žiarlivosť.
Neexistuje nič krajšie, ako keď sa obaja partneri milujú touto láskou, obaja nezištne bez požiadaviek dávajú a zároveň sú nesmierne bohatí. Pretože sa navzájom prijímajú a navzájom sa dávajú jeden druhému.